Родопи - мистерия и настояще

Site Search

Родопските гайди

Гайдата, като музикален инструмент

Гайдата е музикален инструмент от групата на дървените духови инструменти. Гайдата е традиционен народен инструмент в цяла Европа, Северна Африка и Близкия изток. Различни варианти на този инструмент могат да бъдат намерени в различни страни.

Гайдата се сътои от няколко части. Гайдуница - това е дървена тръба, част от гайдата. Понякога за настройка на тоновете се използва восък, който се прилепва към съответния отвор на гайдуницата. По този начин, чрез корекция на оттичнето на изходящия въздух се коригира съответния музикален тон. За поддържане на доброто състояние на гайдуницата някои гайдари практикуват смазването и отвътре и отвън със зехтин.

Мехът се прави от кожа от малка коза или едро яре, предварително остригана и обърната с козината навътре.

Дървените части на гайдата – духалото, гайдуницата и ручилото се изработват най-често от дрян, зарзала, слива.

Прочети повече...

 

 

Джура гайда

По своята структура родопската „джура” гайда е напълно идентична с „каба” гайдата, различна е само височината. Джура гайдата е по-висока и с по-остър и пробивен звук.

Абсолютно всички части, са едни и същи. Практически съществената разлика е в размерите на инструмента – както за меха, така и дървените части на джура гайдата имат по-малък: размер – дължина, диаметър, големина на отворите. Например една тракийска гайда – гайданицата е 22 сантиметра, а родопската е някъде около 32см. Същото се отнася и за размерите на ручилото: ручилото на родопската гайда са три по тридесет и три парчетата, три по тридесет и три прави един метър. Колкото е по-голямо ручилото, толкова по-звучна е гайдата...

Прочети повече... »

Каба гайда

Каба на турски означава „дебел”, „плътен”. Именно в това се крие тайната на родопската гайда, наречена „каба”– в плътният ѝ дълбок и благороден тембър, различаващ се от по-пискливите оркестрови гайди.

Подобно на розата историята на гайдата започва от Индия, и през античните за Европа времена гайдата се е радвала на сериозен интерес и използване от страна на азиатски музиканти. След като пристига в Европа освен на Балканския полуостров, най-вече България (Родопите, Странджа и Добричко), тя е ценена и във Франция, Шотландия, Италия и други западноевропейски страни. Дори композитори като Рамо и Люли са я използвали в свои опери и балети.

Славяните също са познавали гайдата, за което говорят сведенията на древногръцкия автор Страбон, но със сигурност е била използвана и от траките.

Прочети повече... »


Полезни връзки

 • Родопи
  Родопите е планина в Южна България и Северна Гърция, част от Рило-Родопския масив.Тя е най-обширната планина...
 • Източни родопи
  Източните Родопи са люлка на древни цивилизации и мистични култури...
 • Западни родопи
  Пътешествие из Западни Родопи...
 • Мистичните родопи
  Родопите се смятат за свещена тракийска планина и родно място на Орфей...
 • National Geographic България
  Как да изхраним планетата?

Любими сайтове

Портфолио