Родопи - мистерия и настояще

Site Search

Легенди

Родопа и Орфей

Според вярването на траките, населявали някога българските земи, в далечно време Родопа планина била прочута с красотата си девойка, харесвана дори от боговете. Те скрито се надявали да пленят хубавицата, всеки от тях мечтаел тя да му стане жена. Бог Хемус бил особено ревнив към девойката и хвърлял огромни каменни грамади, за да я скрие от останалите богове. (Разказва се, че от тези каменни грамади израснали пловдивските тепета.) Ала като не могъл да я опази, бог Хемус вкаменил красивата девойка и тя станала планина.

Дебрите на тази планина били огласяни от чудните песни на най-прочутия певец, Орфей, с които той омайвал птици и животни.

Прочети повече...

 

 

Дяволско гърло

Сгушена в полите на Западните Родопи, на около 1150 м надморска височина, в близост до Ягодинската пещера и едва на 1,5 км от Триград, се намира една от най-загадъчните пещери на Балканите – „Дяволско гърло“. Определяме я като такава, тъй като за разлика от другите пещери, тя не впечатлява своите посетители с великолепните си образувания, а с историята и мистериозните събития, които се крият зад нейните стени и от хилядолетия подхранват човешкото въображение.

В днешни дни пещерата е част от Стоте национални туристически обекта и поради факта, че е любима дестинация, са извършени промени, улесняващи посетителите и осигуряващи проходимостта на 350 м от общо 1,5 км.

Прочети повече... »

Каменна сватба

Скалният феномен Каменената сватба е край кърджалийското село Зимзелен. Творение на на природата, сред които човешкото въображение отличава хора, коне, птици. Местните оприличили природната творба на сватбено шествие и за него има вълнуваща легенда.

"Млад хубав момък се влюбил в девойка от съседното село и залинял от любовна мъка. Бащата разбрал за болката на сина си и откупил хубавицата с пълен тас жълтици. Вдигнала се голяма сватба. Задумкали тъпани, писнали зурли. Взели момата от съседното село и тръгнали за Зимзелен. Най-напред нагиздена вървяла булката със закрито лице. До нея бил свекърът, а най-отзад - щастливият жених. След като минали малката рекичка, която се намира пред село Зимзелен, духнал вятър и открил лицето на булката.

Прочети повече... »


Полезни връзки

 • Родопи
  Родопите е планина в Южна България и Северна Гърция, част от Рило-Родопския масив.Тя е най-обширната планина...
 • Източни родопи
  Източните Родопи са люлка на древни цивилизации и мистични култури...
 • Западни родопи
  Пътешествие из Западни Родопи...
 • Мистичните родопи
  Родопите се смятат за свещена тракийска планина и родно място на Орфей...
 • National Geographic България
  Как да изхраним планетата?

Любими сайтове

Портфолио