Родопи - мистерия и настояще

Site Search

Византийска крепост
Византийска крепост
Византийска крепост


Византийска крепост край село Мезек

На запад над село Мезек се издигат руините на една от най-добре запазените средновековни крепости по нашите земи. Това е и най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите. Намира се в покрайнините на село Мезек, на 6 км югозападно от Свиленград. Само на 1 км оттук е гръцката граница.

Стените на крепостта ограждат площ от около 6,5 декара с форма на неправилен четириъгълник с размери 110/60 м, изградени от ломен камък, споен с бял хоросан. Отвън са прошарени с два четириредови пояса от тухли. Отбраната на крепостта е подсилена с девет кули, пет от които разположени на южната кpепостна стена – най-уязвимата.

Построяването на крепостта се датира към края на XI и началото на XII в., вероятно по време на управлението на Алескей І Комнин. Укреплението е използвано до падането на района под османска власт. Крепостта е изпълнявала функциите на замък или е била пренадназначена за постоянно пребиваване на гарнизон и неговите командири.

Крепостта е била разрушена значително около 1900 г., когато от стените ѝ са взети камъни за строежа на турските казарми в Свиленград.Полезни връзки

 • Родопи
  Родопите е планина в Южна България и Северна Гърция, част от Рило-Родопския масив.Тя е най-обширната планина...
 • Източни родопи
  Източните Родопи са люлка на древни цивилизации и мистични култури...
 • Западни родопи
  Пътешествие из Западни Родопи...
 • National Geographic България
  Как да изхраним планетата?

Любими сайтове

facebook twitter flickr linkedin instagram youtube

Портфолио