Родопи - мистерия и настояще

Site Search

Родопски обичаи

Празникът на ореха

В първата неделя на месец септември в чепеларското село Орехово честват своя празник- денят на ореха.

Няма да е грешно, ако кажем, че орехът е основна съставка на много ястия. Много хора го използват и с лековита цел- в комбинация с мед се прави лечебен елексир за укрепване на имунната система. Макар че празникът няма дългогодишна история, местните жители правят всичко възможно да го превърнат в традиция. Селото наброява около 300 човека, но през летния сезон, убежище под дебелата орехова сянка намират стотици туристи, които увеличават неколкократно населението на селото. На самия празник, който се провежда през първата неделя от месец септември, всички се събират на площада, където на една голяма софра сръчните домакини са приготвили чудни ястия с основна съставка орех.

Прочети повече...

 

 

Кукери

Древни традиции и обичаи, а също и ритуали, свързани със смяната на сезоните и присъщите за тях дейности, намират отражение в празниците и съборите, който се провеждат на много места в Родопите. Кукерски игри, наречени “Песпонеделник”, с които се отбелязва настъпването на пролетта, се провеждат в Широка лъка в първия неделен ден на месец март. Във втория неделен ден на март в Райково и Устово народът се весели на празника “Пустове”. Празникът на Славейно е на 18 май, а на Момчиловци – на 21 май. През май в Могилица се празнува традиционния празник “Предой”. Празникът на Соколовци и Петково е на Петровден, 29 юни.

Прочети повече... »

Предой

Предой е името на празник, характерен основно за Родопите и празнуван от овчарите.Календарно се обвързва с деня на Св. св. Константин и Елена (21 май, 2 юни ст. ст.). Разпространен е в цялата Родопска област (празнуван е и в отделни селища от Пиринския край) и е почитан както от християните, така и от помаците (селата Жижево, Вълкосел, Црънча, Буйново и мн. др.), които (в чисто помашките села) го празнуват в края на май - началото на юни.

На този ден се извършва тържествено общо доене на овцете и отбелязване на количеството мляко, което всеки стопанин трябва да получи. Това се прави там, където стадата са сборни, т. е. животните в стадото принадлежат на повече от един стопанин, но се отглеждат на общоселски начала. Обикновено всеки собственик сам издоява овцете си в присъствието на другите, като количеството издоено мляко се записва на т. нар. рабош (или четал). Според това количество се определя и количеството мляко, което стопанинът ще получава от стадото през сезона. Мерната единица за количество обикновено е ведро.

Прочети повече... »


Полезни връзки

 • Родопи
  Родопите е планина в Южна България и Северна Гърция, част от Рило-Родопския масив.Тя е най-обширната планина...
 • Източни родопи
  Източните Родопи са люлка на древни цивилизации и мистични култури...
 • Западни родопи
  Пътешествие из Западни Родопи...
 • Мистичните родопи
  Родопите се смятат за свещена тракийска планина и родно място на Орфей...
 • National Geographic България
  Как да изхраним планетата?

Любими сайтове

Портфолио