Родопи - мистерия и настояще

Site Search

Slide 1 jFlow Plus
Slide 2 jFlow Plus
Slide 3 jFlow Plus


Ягодинска пещера

Ягодинската пещера е на 250 000 години и се намира на 3км. югозападно от село Ягодина. Туристическият вход на пещерата е направен изкуствено, а естественият и вход е на 30м над шосето. Тя е дълга 10 500 метра и се състои от 3 етажа. Третото й (най-ниско) ниво е електрифицирано и пригодено за туристически посещения.Дължината на туристическия маршрут е 1100 метра. Посещението на пещерата се осъществява само с екскурзовод. Преходът е около 50 минути, като в това време се включват и екскурзоводските беседи. Той минава през Новогодишната зала (тук спелеолозите от региона посрещат Нова година, освен това тук се извършват и бракосъчетания) и Залата на земетресенията. Ягодинската пещера е благоустроена и вътре могат да се видят всички пещерни образувания, като най-голям интерес предизвикват изключително красивите пещерни перли. Дори в горещите летни дни температурата в нея е 6°С.

В залите на пещерата могат да се видят сталактити, сталагмити и сталактони, драперии, пещерни перли, леопардова кожа. През четвърто хилядолетие преди новата ера в Ягодинска пещера са живели хора и за това свидетелстват следите от човешки живот – кости, обгоряло жито, метални и каменни предмети. Открити за посещение са енеолитните жилища, намиращи са на десетина минути от изкуствения изход на пещерата. Днес пещерата се обитава от 8 защитени вида прилепи.

Буйновското ждрело е обявено е за природна забележителност през 1971г. Разположено е от двете страни на Буйновска река, приток на река Въча. Скоро след разклона при село Тешел скалите се стесняват над реката, образувайки величествено ждрело, разположено успоредно на Триградското. През Буйновско ждрело минава река Кричим, която образува живописни вирове и водопади. От двете страни са надвесени няколкостотин метрови скали, които на места се приближават само на няколко метра. Най-тясната част от Буйновско ждрело се нарича Вълчи скок.Полезни връзки

 • Родопи
  Родопите е планина в Южна България и Северна Гърция, част от Рило-Родопския масив.Тя е най-обширната планина...
 • Източни родопи
  Източните Родопи са люлка на древни цивилизации и мистични култури...
 • Западни родопи
  Пътешествие из Западни Родопи...
 • National Geographic България
  Как да изхраним планетата?

Любими сайтове

Портфолио